Weeshuis, school en bruiloft!
Door: margowillems
Blijf op de hoogte en volg Margo
28 Januari 2012 | Indonesië, Batavia
Hallo Allemaal,
Ik ben nu bijna een week in het weeshuis en wat heb ik al veel meegemaakt! In het weeshuis zijn 15 kinderen die leeftijden hebben van 4 tot 17 jaar. Erg leuk! Ik zal kort samenvatten hoe ik mijn eerste week heb ervaren:
Het leven van de kinderen hier ziet er heel anders uit dan het leven van Nederlandse kindjes... De kinderen van het weeshuis gaan 6 dagen per week naar school, eten drie keer per dag rijst en hebben geen computer, game boy enzovoorts. Dus ze spelen erg veel buiten!
Ik ben deze week bijna iedere dag naar school gegaan met de kinderen om de docent engels te ondersteunen bij de les. De docent spreekt zelf matig engels en leert de kinderen veel dingen verkeerd aan omdat in haar lesboeken spelfouten staan. Maar het is leuk om haar te helpen en als ik binnen kom staan alle kinderen op roepen in koor Goodmorning Madam, echt super leuk! Sommige kinderen zijn alleen zo in shock als ze mij zien dat ze de hele les in trance naar mij kijken.
Gister een erg bijzondere dag gehad na het lesgeven gingen we namelijk naar een bruiloft. We gingen met scooters. Bij aankomst kregen we een plek in een hutje toegewezen en begon de ceremonie. Het bruidspaar kwam onder begeleiding van dansende meisjes voorbij gewandeld en gingen op een soort troon zitten.
Het enige wat zij verder deden was zitten, zitten en nog eens zitten en heel chargrijnig kijken. (Misschien mag je hier niet lachen als je gaat trouwen?)
Voor een bruiloft worden er varkens geslacht en in stukken gehakt. Tijdens de bruiloft worden deze stukken aan touwtjes verkocht. Je kunt bieden en dan krijg je een stuk varken (zo ook dus de helft van het hoofd) Wat was ik blij toen uit mijn hutje niemand bood, anders zat je de rest van de bruiloft met een stuk varken in je hutje. Na de bieding kreeg iedereen te eten, in ieder hutje laten bamboebuizen waarin ingewanden van het varken bleken te zitten. Bij het zien van de ingewanden koos ik ervoor alleen rijst te eten. De rest van mijn de gasten uit mijn hutje vinden dit echt een delicatesse en vroegen allemaal of ik vegetarisch was. Ik heb maar gezegd soms wel ja! Wel erg leuke ervaring om een indonesische bruiloft mee te maken.
Nou ik ga dadelijk weer lekker genieten van een bordje rijst, want ook ik eet iedere dag rijst maar dan alleen 's middags en 's avonds!
Groeten vanuit het zonnige Toraja (met af en toe een tropische regenbui tussendoor)
29 Januari 2012 - 10:58
Lisanne:
Whoee Margo, kei leuk!
Ik heb echt moeten lachen om jouw verhaal over het verrukkelijke varken. Bijzonder dat er echt veel cultuurverschillen zijn. Lijkt me heel mooi om te ervaren :)
Op de foto's kan ik wel zien dat je al heel wat kinderharten hebt gestolen. Het ziet er ook wel heel mooi uit zo'n blank meisje tussen allemaal gekleurde kindertjes.
Hoe lang blijf je in het weeshuis werken?
Geniet ervan!
Veel liefs vanuit het koude Nederland! Ik heb vanmorgen hardgelopen met -1 :p
xxx Lisanne -
29 Januari 2012 - 11:02
Mieke Elfers:
Hee Margo,
Ziet er keurig uit, deze school zeg. In Calcutta zitten de kinderen op de grond in een compleet vervuild voormalig bordeel en alleen de leerkracht heeft een stoel.
Wat een snoezige kindjes, Margo. Geloofwaardig dat de kindjes jou als een verschijning zien met je blanke huid en je rode haar. En ik weet zeker dat dit werk jou erg goed ligt. Geniet maar en weet dat jouw Engels nog stukken beter zal zijn dan het Engels van de leerkracht.
Wat een belevenis, de bruiloft. Gruwel, gruwel, het idee van zo'n varkenskop en ingewanden in je hut in deze temperaturen; tja dan werd ik ook ter plekke even vegetarisch. Gelukkig ging de varkenskop jullie hut voorbij. Wat betreft het chagrijnig kijken van het bruidspaar; dikke kans dat de vrouwen nog uitgehuwelijkt worden! In dat geval heb je minder reden om uitgelaten vrolijk te zijn. Trouwen in deze culturen is eerder een plechtig moeten verpakt in een stijve traditionele ceremonie dan een vreugdevolle vrije keuze en een zelf in te vullen feest.
Dikke kus en tot je volgende verslag.
Mieke -
29 Januari 2012 - 11:35
Papsie En Mamsie:
Hee kindje!!
Wat een leuk verhaal en super gave foto's!!!
We zien wel dat je het naar je zin hebt. Hadden ze geen saté op die bruiloft?
Ons zwarte kipje is dood maar daar hebben we de ingewanden maar in laten zitten, we hadden hier toch geen bruiloft.
We missen je wel nu we weer in Boxtel zijn. Dus blijf vooral verhalen schrijven.
Geniet nog lekker vooral van die schattige kindjes.
Veel liefs van ons en een dikke knuffel van de hondjes. XXXXXXXXX -
29 Januari 2012 - 12:01
Ellen:
Ha avonturierster,
wat een prachtomgeving, kindjes en ervaringen !!! Ga zo door!
liefs uit grijs en koud 3 Bergen -
29 Januari 2012 - 12:12
Nel:
Hallo moppie,
Zo te zien en te lezen gaat het super met je!
Mooie foto's en leuke verhalen.
Zit er ook smaakverschil in de rijst?? Haha!
Heb je daar een eigen kamertje met bed en matras of lig je op een matje op de grond.
Kan me even geen voorstelling van maken.
Maak er een mooie tijd van en ik kijk al weer uit naar je volgende verhaal.
lieve groetjes en een knuffel , Nel -
29 Januari 2012 - 20:35
Flo:
Ha Dowie!
Klinkt goed allemaal, en ziet er supermooi uit! Echt zo groen daar, nog eens iets anders dan de kale bomen hier. Hier gaat het weer vriezen en er is zelfs sneeuw voorspeld, dus jij zit goed daar in de zon!
Verder waren papa, mama, Gijs, Leny en Jack hier vandaag eten, was heel gezellig!
Succes met lesgeven, hopelijk kun je de kindjes wat aanleren.
Groeten van Stijn, xxxx
Florien -
30 Januari 2012 - 11:29
Eva:
Hee meid!
Klinkt echt helemaal super joh!! Echt zo gaaf wat je daar allemaal doet!
En de foto's zien er ook echt heel mooi uit. Ben toch wel een beetje jaloers
op jou aan het worden haha. Behalve dan dat gedeelte met dat varken.. hmm
dan zou ik toch ook per direct vegetarisch worden denk ik!
Geniet er nog van meid!
X dikke kus
(en stiekem kijk ik wel een beetje uit naar over 75 dgn haha (A), ik mis je meid! ) -
01 Februari 2012 - 08:18
Tessa:
Juffrouw Margo,
Wat leuk allemaal!! Je ziet er erg gelukkig uit, fijn! Is dat meisje waar je mee op de foto staat ook een vrijwilligster? En dat varken, jasses, maar leuk dat je het allemaal meemaakt!
Volgens mij mag ik concluderen dat het goed met je gaat. Met mij gaat ook alles goed alleen wat probleempjes met school rondom stage, maar dat komt ook vast allemaal goed. Verder weer aan het oefenen voor wat optredentjes die komen gaan :)
Ik kijk met veel plezier uit naar je volgende verhalen en foto's!
Liefs van je vriendinnetje uit NL waar het op het moment -5 graden is! ;) -
02 Februari 2012 - 18:34
Moniek:
Heee mop!
Wat ben je toch lekker aan t genieten daar zeg!! goed om te zien!
Van Nederland mis je op t moment echt niks het is overdag -8 echt niet te hebben!
Oma belde me gister al op dat ze je papa had gesproken en je in Indonesie zat ze vond t heel stoer van je haha! Kunnen we binnekort even skype of heb je daar geen goede verbinding voor? Ik mail je van de week chick! geniet van die leuke kiddo's en spreek je snel!!
liefde!xxx -
03 Februari 2012 - 12:01
Gijs:
he zusje, ik snap dat je af en toe vegetarisch bent als ze met ingewanden aan komen zetten. Erg leuke foto's btw. Geniet er nog van. Ik wacht je volgende verhaal af
greetz
bro -
03 Februari 2012 - 21:04
Chesco Ahuluheluw:
Halee Margo,
Zou een keer kijken op waar ben je nu pagina. Ben blij dat je naar je zin hebt en zo te zien vermaak je prima tussen de kids! :D Tja, die delicatesse zou ik overgeslagen hebben. Hadden ze maar liever zult van gemaakt! :P Ik wens je nog veel plezier toe.. Geniet erg van. en goed eten maar dat lukt zeker in Indonesie. Sate ajam / babi als het hebben Gado Gado vragen? Lekker hoor.
Halee
Chessie in jou bewoording! -
05 Februari 2012 - 10:49
Melanie:
Hoi Margo! Via Flo's facebook kwam ik toevallig op jouw site uit. Super leuk om jouw avonturen in Indonesie te lezen! Ik verlang er weer helemaal naar terug :) En geweldig om te werken in zo'n weeshuis! Wel wat anders dan een hotel in Antwerpen :) Héééééél veel plezier nog! xx Mel -
06 Februari 2012 - 18:32
Annemie Pouwels:
Hallo Margo, wat superleuk dat we hier in Boxtel jou zo maar kunnen volgen enne...vanmiddag was ik met jouw moeder aan het wandelen (Kitty was er ook bij) in Lennisheuvel nog wel, kreeg jouw moeder zo maar Indonesië aan de lijn! Het moet niet gekker worden!
Wat heerlijk dat je het goed maakt en je verhaal is erg komisch.
Ik blijf je voorlopig volgen, wie weet wat je allemaal nog meemaakt.
Liefs vanuit een steenkoud (buiten dan) Boxtel
07 Februari 2012 - 09:17
Marije:
Was het je rode haar Margo? Waar ze van in trance raakten..;-)
Leuk om dit zo te lezen. Ik ga het bij houden..Eigenlijk best wel een beetje grappig.. Ik zie je al kijken naar die varkens ingewanden haha...
veel plezier en succes! xxx -
07 Februari 2012 - 10:07
Eline:
Hey margo,
Klinkt weer super leuk en ben nogsteeds jaloers! Heel gaaf dat je een bruiloft mee hebt gemaakt en werken in het weeshuis klinkt ook erg leuk!
Nog heel veel plezier!
Xx eline -
08 Februari 2012 - 12:08
Helene Van As:
Mooie verhalen en foto's. Kan me best voorstellen dat ze even aan jouw uiterlijk moeten wennen;-)! Lijkt me superleuk om daar les te geven. Jammer dat er allemaal spelfouten in het boek staan. Belachelijk eigenlijk. Gelooft de lerares dat als je haar dat vertelt? Geniet ervan!
Ben benieuwd naar je volgende verhalen...
Groetjes, Helene